Our Archive

Welcome to your Archive. This is your all post. Edit or delete them, then start writing!

developpro.nl > Portfolio > Software artikelen

Waarom WordPress? Het is het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS) ter wereld: volgens hun eigen website is 30% van het internet erop gebouwd, andere bronnen spreken van zelfs meer dan 50%. Met dit CMS bouw en beheer je eenvoudig websites, webshops en blogs. Hier geven we je een antwoord op de volgende vragen: Wat is WordPress? Hoe werkt WordPress? Waarom WordPress gebruiken?

Wat is WordPress?

WordPress is dus een CMS om eenvoudig en zonder technische kennis aan jouw website te werken. Maar wat is WordPress juist? Hoe bouw je er websites mee? Wel, het werkt met thema’s, plugins en widgets:

 • Thema’s zijn voorgeprogrammeerde designs om je website vorm te geven. Web en graphic designers hebben honderden templates uitgewerkt met verschillende lay-out, kleuren, vormgeving, structuur, lettertype, … Kies uit welk thema jij mooi vindt en personaliseer indien nodig voor jouw website.
 • Een plugin is extra software die je toevoegt aan je website om meer functionaliteit toe te voegen. Ze zijn geprogrammeerd door ontwikkelaars en kunnen zowel gratis als betalend zijn. Met de meer dan 20.000 plugins kan je bestaande functionaliteiten verbeteren of uitbreiden, of nieuwe functionaliteiten toevoegen.
 • Widgets zijn vergelijkbaar met plugins: het zijn ook stukjes code maar deze worden altijd op een specifieke plaats op je website geplaatst. Ze hebben altijd een specifieke functie en kunnen snel en eenvoudig geïnstalleerd worden.
Wat is WordPress & hoe werkt WordPress

Hoe werkt WordPress?

Nu je weet wat WordPress is gaan we verder met de volgende vraag: Hoe werkt WordPress? Er zijn vier belangrijke aspecten:

1. Domeinnaam

Elke website begint natuurlijk met de domeinnaam. In de gratis versie van WordPress zal die altijd eindigen op “.wordpress.com”. Bij de betalende versies kan je kiezen voor een aangepast domein of je bestaande domeinnaam koppelen. Je kan nu ook al meteen aangeven waar je website over zal gaan, om later beter gevonden te worden in Google.

Waarom WordPress

2. Thema

Hoe werkt WordPress? Met thema’s voor je lay-out! Nu is het tijd om zo’n thema uit te kiezen voor je website. Eerst krijg je enkele standaardthema’s voorgschoteld. Geen zorgen, zodra je bent aangemeld, heb je de keuze uit honderden thema’s die je nog kan personaliseren.

WordPress thema kiezen

3. Hosting

We kunnen “Wat is WordPress” niet beantwoorden zonder het over hosting te hebben. Je hebt twee opties: bij WordPress.com wordt je website gehost via WordPress zelf. Opteer je voor WordPress.org, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de hosting. WordPress.com heeft als voordeel dat WordPress zelf alles regelt. Je moet niets zelf installeren, je kan meteen aan je website beginnen bouwen. Je krijgt toegang tot honderden thema’s, plugins en widgets en je krijgt support van experts. Bij WordPress.org daarentegen, heb je iets meer voorbereiding voor je aan het echte werk kan beginnen. Je moet eerst een hosting provider uitkiezen en daarna pas je website beginnen bouwen.

4. Prijs

De gratis versie van WordPress.com komt altijd met een “.wordpress.com” domeinnaam en beperkte thema’s en plugins om uit te kiezen. Het Personal, Premium en Business plan verschillen op gebied van personalisatiemogelijkheden, opslagruimte, video-ondersteuning, of je geld kan verdienen met je website, en het aantal plugins en widgets dat je kan installeren.

WordPress.com abonnement

Bij WordPress.org werkt het allemaal een beetje anders. Je kiest er dan voor om te werken met de open source software van WordPress. Dat wil zeggen dat je de basis software van het CMS gratis kunt downloaden om je website te bouwen. Je moet natuurlijk wel voor je hosting betalen! Thema’s en plugins moet je daarnaast nog apart downloaden en installeren. Dat is niet zo ingewikkeld en we helpen je hier graag bij.

Waarom WordPress gebruiken?

Natuurlijk bestaan er verschillende manieren om websites te bouwen. Dus waarom WordPress? Het is een heel erg groot en utigebreid CMS, één van de meest ontwikkelde ter wereld. Dat komt niet alleen door het aantal gebruikers en websites, maar ook door de grote hoeveelheid ontwikkelaars en developers die met WordPress werken. Zij blijven nieuwe functionaliteiten en ontwikkelingen uitvinden om jouw website te verbeteren. Daarnaast verbeteren ze constant de security van het platform.

Maar dat is niet alles! WordPress is namelijk ook ontwikkeld met Google in  het achterhoofd. Het CMS maakt het je erg gemakkelijk om je pagina’s zo op te bouwen dat de zoekmachine ze aan de juiste mensen kan tonen.

En een laatste antwoord op de vraag “Waarom WordPress” is dat dit CMS responsief is. We surfen namelijk steeds vaker via onze smartphone of tablet, dus is het belangrijk dat onze websites ook aangepast zijn aan deze kleinere, mobiele schermen. Kies voor een responsief thema, en jouw WordPress website is meteen automatisch aangepast aan alle schermen.

Read More

Webhosting is in feite het huren van een stukje opslag, rekenkracht en geheugen van een server (dat is een hele sterke computer die meestal in een speciaal datacenter staat) bij een webhoster zoals SoHosted.

De webhoster zorgt ervoor dat je website en e-mail blijven werken door updates uit te voeren, de server te beveiligingen en de server zo te configureren dat elke website snel draait.

WANNEER HEB IK HOSTING NODIG?

Je hebt hosting nodig wanneer je een website wilt gaan opzetten of wilt e-mailen met een eigen domeinnaam. Door het uploaden (versturen van bestanden naar onze server) van je website naar je hosting pakket bij SoHosted wordt je website bereikbaar voor iedereen. Wanneer je een eigen domeinnaam hebt waarmee je wilt e-mailen heb je ook hosting nodig. E-mails die naar jouw e-mailadres worden verzonden, worden opgeslagen op je hosting pakket.

WELKE SOORTEN HOSTING ZIJN ER?

Shared hosting
De meeste voorkomende vorm van hosting is ‘shared webhosting’ ook wel webhosting genoemd. Hiermee huur je een stukje opslag en rekenkracht op een server. De server deel je met andere klanten. Omdat anderen ook gebruik maken van dezelfde server, zijn de maandelijkse kosten ook heel laag. Onze shared webhosting is anders ingericht dan de shared webhosting van de meeste hostingbedrijven. Bij shared webhosting van SoHosted krijg je een afgeschermd stukje van de server (eigen CPU & RAM) zoals bij een VPS, hierdoor hebben andere websites geen invloed op de prestaties van jouw website waardoor de snelheid en stabiliteit toeneemt. Bovendien maakt onze shared webhosting gebruik van 100% SSD opslag waardoor je website razendsnel is. Met alle hostingpakketten is het mogelijk om je website te beveiligen met een SSL-certificaat en kun je gebruik maken van Microsoft SQL Server databases en het full trust level voor ASP.NET.

Reseller hosting
Een andere vorm van hosting is reseller hosting. Hiermee huur je een virtuele server (VPS) waarmee je zelf hosting kunt aanbieden aan je eigen klanten. Je kunt dan dus zonder dat je een eigen server hoeft aan te schaffen webhosting aan klanten verkopen.

VPS hosting
Dan is er nog VPS Hosting. Met VPS hosting huur je een Virtual Private Server (een eigen virtuele server) die heel snel is, een hoge uptime heeft en schaalbaar is. VPS hosting deel je niet met andere klanten; de opslag, rekenkracht en geheugen van de server zijn geheel voor jou. Ook kan je zelf kiezen welk besturingssysteem je op je VPS wilt draaien en kan je er meerdere websites op laten draaien.

WELKE HOSTING PAST BIJ MIJ?

Shared webhosting is geschikt voor websites die nog niet heel veel bezoekers hebben en daardoor niet heel veel rekenkracht nodig hebben. Shared webhosting wordt veel gekozen door particulieren en kleine tot middelgrote bedrijven. VPS hosting is geschikt voor bedrijven die een hoge uptime nodig hebben en maximale prestaties. VPS hosting wordt veel gekozen door professionele webshops en middelgrote tot grote bedrijven. Reseller hosting kies je wanneer je zelf geld wilt verdienen met het verkopen van hosting.

Read More
Webhosting

Een SSL certificaat is een bestand dat zorgt voor een betere beveiliging van gegevens tussen de server (van jouw website) en een internet browser (zoals Chrome of Internet Explorer).

Doordat SSL certificaten een beveiligde sleutel koppelen aan de connectie van een website kunnen gegevens live geëncodeerd bewaard worden waardoor deze veilig ingevoerd kunnen worden zonder tussenkomst van externe systemen die de gegevens willen onderscheppen.

Op die manier kunnen met name login- en betalingsgegevens zoals wachtwoorden, creditcardnummers en persoonsgegevens veilig gebruikt worden op websites die beveiligd zijn met een SSL certificaat.

Een SSL certificaat aanvragen moet gedaan worden door de eigenaar van de website bij een certificaatautoriteit (zoals bijv. Comodo). Daarna kan de webhosting provider het SSL certificaat installeren in het juiste pakket op de server.

Wat is SSL?

SSL staat letterlijk voor Secure Sockets Layer wat betekent dat er een beveiligde laag geplaatst wordt tussen een server en een internet browser waardoor de gegevens beveiligd worden.

SSL certificaten maken gebruik van het https-protocol van de browser (via poort 443) wat de beveiligde verbinding tot stand brengt. Daardoor is (een gedeelte van) de website ook alleen via https:// te bereiken op het internet. In het onderstaande Engelstalige filmpje wordt in een paar minuten uitgelegd wat SSL is en hoe het werkt.

Hoe herken ik een SSL certificaat?

Het is uiteraard belangrijk dat je als bezoeker of eigenaar van een website weet wanneer een SSL verbinding actief is. Een actieve SSL certificaten kan je herkennen aan een aantal zaken.

 

 

 1. Wanneer de URL van de website begint met HTTPS:// weet je dat de website beveiligd is met een SSL certificaat.
  Je kan dit controleren in de adresbalk van de internetbrowser die je gebruikt
 2. Wanneer er een SSL certificaat actief is wordt er een slotje getoond in de adresbalk van je internetbrowser
  Afhankelijk van je browser staat dat voor of achter de URL, in sommige browsers wordt dit niet automatisch getoond.
 3. Wanneer er een SSL certificaat met Extended Validation (EV) actief is wordt de adresbalk groen en wordt de naam van het bedrijf in de adresbalk getoond.
  Dit zijn specifieke SSL certificaten die de bezoeker extra signalen geeft dat de website te vertrouwen is.
 4. Als je op het slotje klikt in de adresbalk van je browser kan je vaak gedetailleerde informatie vinden over wie het certificaat aangevraagd en uitgegeven heeft.

Welke SSL certificaten zijn er beschikbaar?

Er zijn meerdere soorten SSL certificaten te koppelen aan een website. De beveiliging van deze SSL certificaten is verder gelijk, maar de toepassing en weergave kan verschillen. Hieronder vind je de meest gebruikte vormen terug.

 1. Single domain SSL certificaat
  Dit is het meest gebruikte certificaat dat voor maximaal 1 (sub)domein gebruikt kan worden. Dit betekent dat alleen je hoofdwebsite beveiligd wordt door het certificaat. Je www.jewebshop.nl is dus beveiligt, maar een andere subdomein zoals bijvoorbeeld account.jewebshop.nl zal geen SSL verbinding hebben.
 2. Wildcard SSL certificaat
  Bij een Wildcard SSL certificaat zijn alle subdomeinen van je domeinnaam automatisch beveiligd met een SSL verbinding. Dat betekent bijvoorbeeld dat zowel www.jewebshop.nl als account.jewebshop.nl beveiligd is via het https-protocolHet Wildcard SSL certificaat wordt altijd als *.jewebshop.nl aangegeven in de omschrijving.
 3. Extended Validation (EV) SSL certificaat
  Extended Validation SSL certificaten werken exact hetzelfde als een Single domain SSL certificaat qua beveiliging, maar voegt bedrijfsinformatie toe aan de adresbalk voor extra vertrouwen richting de bezoeker (zie onder). Daarnaast wordt de adresbalk in een aantal browsers ook groen gemaakt.De certificaatautoriteit voert een handmatige bedrijfscheck uit voor het certificaat door een uitgebreide check van de bedrijfsgegevens (meestal via de Kamer van Koophandel) en een telefonisch gesprek ter verificatie.groene-balk-ssl-certificaat
 4. Multi domain SSL certificaat
  Deze SSL certificaten kunnen gebruikt worden om verschillende domeinnamen binnen één certificaat te beveiligen. Dit is met name handig voor bedrijven die online actief zijn in verschillende landen en daar aparte domeinnamen gebruiken. In dat geval zal bijvoorbeeld www.domeinwinkel.nl, maar ook www.domein-winkel.be beveiligd zijn onder één certificaat.

Welk SSL certificaat er voor een webshop of website gekozen moet worden hangt dus af van de wensen van de eigenaar van de website. Normaal gesproken is een Single domain SSL certificaat voldoende, maar moeten er meerdere subdomeinen (Wildcard SSL certificaat) beveiligd worden of  is er een wens om extra vertrouwen te genereren bij klanten (Extended Validation SSL certificaat) dan kan er voor andere SSL certificaten gekozen worden.

SSL certificaat installeren

Het installeren van een SSL certificaat gebeurd binnen de webhosting beheeromgeving van je website. Eerst kunnen we een SSL certificaat aanvragen met een aangemaakte Certificate Request (CSR) die de belangrijkste bedrijfsinformatie bevat. Aan de hand van de CSR wordt er geautomatiseerd een Private Key aangemaakt die gekoppeld moet worden aan het uiteindelijke SSL certificaat.

Na het aanvragen van het SSL certificaat wordt door de certificaatautoriteit een SSL certificaat en een aantal Root certificaten aangeleverd. Het SSL certificaat is uniek voor elke website en kan gekoppeld worden aan de Private Key.

De Root certificaten dienen ervoor om SSL certificaten te linken aan de juiste certificaatautoriteit en zijn gelijk voor alle certificaten van dezelfde certificaatautoriteit. Op die manier kan je browser zien wie het certificaat uitgegeven heeft en of dit te vertrouwen is.

Waarom een SSL certificaat?

ssl-beveiliging

Waarom zou je een SSL certificaat kopen? Wat zijn de voordelen van een SSL certificaat? en wat is SSL waard voor jouw website of webshop?

Dat is eigenlijk in 3 simpele woorden uit te leggen

 1. Beveiliging
 2. Vertrouwen
 3. Google rankings

Met een SSL certificaat beveilig je de gegevensuitwisseling tussen je website en de bezoekers van je website en zorg je er dus voor dat deze (vaak) belangrijke gegevens niet onderschept kunnen worden.

Dit zorgt voor vertrouwen van bezoekers in je website en diensten en daarmee potentieel langere klantrelatie en opbrengst. Positief dus voor je bedrijfsresultaat.

Daarnaast heeft Google in 2014 aangekondigd dat ze een HTTPS verbinding meenemen in het ranken van websites in de zoekresultaten. In december 2015 deden ze daar nog een schepje bovenop door te verkondigen dat HTTPS (dus met SSL beveiligde websites) echt voorrang krijgen in de zoekresultaten ten opzichte van niet beveiligde website.

Het gebruik van een SSL certificaat is dus positief voor de Google rankings van je website.

 

Read More